Kaupunginvaltuusto päätti organisaatiomuutossuunnitelman yhteydessä uudesta kouluverkkosuunnitelmasta kokouksessaan 11.11.2019. Allekirjoittanut esitti kouluverkkosuunnitelman hylkäämistä, mutta esitys hävisi äänestyksessä Keskustan, Kokoomuksen ja SDP:n kannattaessa uutta suunnitelmaa.

Hyväksytty kouluverkkosuunnitelma on toistaiseksi (onneksi) jäänyt toimeenpanematta. Nykyinen päätöksentekojärjestelmä ei ole siihen kyennyt, ja nyt ovat vaalitkin liian lähellä.

Kouluverkkoasiassa on nyt laitettava terveys edelle priorisoinnissa. Pattasten koulun ja Kummatin toimipisteen osalta on nyt saatu ratkaisut, mutta ne ovat tilapäisiä. Kuvioon tulee lisätä vielä Ollinsaaren toimipiste, jota on saneeraamalla tekohengitetty ja ostettu siten lisäaikaa.

Ne kommentit, mitä toistaiseksi olen kuullut Keskuskoulun lasten vanhemmilta, eivät tue käsitystä, että siellä olisi täysin akuutti ongelma. Ei siis tehdä tässä vaikeassa tilanteessa ongelmaa sinne, missä sitä ei ole. Keskuskoulun kohtalo on ollut heittopussin asemassa niin kauan kuin minä olen Raahessa asunut (vuodesta 1999). Sitä halutaan milloin mihinkin käyttöön.

Oppivelvollisuusiän nosto 18 vuoteen tulee voimaan asteittain. En usko, että Keskuskoulun tilarakenne taipuisi lukion nykyisiin ja tuleviin vaatimukseen. Lisäksi helposti unohtuu, että Merikadun koululla ja lukiolla on tehty hyvää yhteistyötä; hallintoa on saatu tiivistettyä ja yhteisiä opettajia paljon. Tämän kuvion purkaminen purkaa myös saavutetut säästöt.

Nyt on aika laittaa tälle palikkojen ilmaan heittelylle piste ja unohtaa tehty kouluverkkoratkaisu, jota edes johtavat poliitikot eivät näytä haluavan täysin toteuttaa. On vastuutonta edes puhua tässä vaiheessa esimerkiksi Olkijoen koulun lakkauttamisesta, kun tarjolla olevat vaihtoehtoiset tilat eivät ole terveysturvallisia. En myöskään täysin luota oppilasennusteiden toteutumiseen kun laskelmat tehdään mekaanisesti. Kyllä Ylipään koululle olisi nyt ollut käyttöä helpottamaan Jokelan koulun tilannetta.

Vaalien jälkeen uudella valtuustolla on tässä iso kokonaisuus ratkaistavana, ja sen ratkaisun etsiminen on syytä aloittaa puhtaalta pöydältä.

Seppo Sorvari (vihr.)